2 Ekim 2009 Cuma

Yıl:1 Sayı:2 [Eylül Ekim Kasım 2009]

VAKİT YİNE TÛTÎ’NİN!


Tûtî Edebiyat Eylemi, ikinci sayısıyla yayın hayatına devam ediyor.



***


Tûti, her şeye rağmen tekrar kitabevlerinde, raflardaki yerini aldı ve inşallah, bu durum üç ayda bir tekrarlanacak. “Her şeye rağmen” diyorum, belki biraz mübalağa ediyorum. Ama uygun tabirle, kendi yağıyla kavrulan her dergi, her küçük dergi her şeye rağmen çıkar, her şeye rağmen ayakta durur. Yahut, her şeyin içinde kaybolur gider. Tûtî, ayakta durmak, belki yürüyebilmek için hayatını idame edecek. Bunun için çile çekecek. Yok hayır, hayatını idame etmek için çile çekmeyi göze alamıyorsa, idam edilecek!


***


Tûtî’nin ikinci sayısı, güz sayısı elinizde… Bu sayı daha renkli ve daha çok sindi içimize. Bir şeyler yavaş yavaş değişiyor, iyileşiyor. Tûtî’nin duruşu zamanla yerine oturacak düşüncesindeyiz. Zaten, Tûtî bir şeyleri değiştirmek için ortaya çıkmadı ve istediği duruşu zamanla kazanacak. Bu sayıda da bizi ciddiye alan herkese yer vermeye çalışsak da, istediğimiz hâlde yer veremediğimiz isimler oldu. Onlara ileriki sayılarda yer vermeye çalışacağız. Bu sayıda yirmiye yakın isim var, bunların birçoğunu geçen sayıdan tanıyorsunuz. Sevindirici olan Tûtî’yi alıp okuyup ya da bir yerlerden duyup bize yazı gönderen pek çok arkadaşın varlığı…


***


Tûtî, evladımız gibi… Matbaadan henüz çıkmış, elimize verilen o ilk nüsha, sıcacık… İşte bu sıcaklığı yaşadığımız an, “Her şeye değdi!” dedik. Artık bir evladımız vardı. Evladını okula bırakan biri gibi bıraktık Tûtî’yi kitabevlerinin raflarına, arkaya dönüp baktık bilmem kaç defa. Kitabevlerinin rafları daha bir güzel göründü gözümüze, daha bir sıcak… Tûtî, raflarda tükendikçe biz her şeye rağmen heyecanlanıyorduk. Böyle geçti üç ay… Sonra, Nihan Sakarya’ya gitti, Emrah Sziged’e… Bu zorunlu ve de -inşallah- geçici ayrılık hiç iyi gelmedi bize. Onlar oradan yazıyorlar şimdi Tûtî’ye… Bu yazıyı yazmak da yine bana düştü.


***


Tûtî’nin ikinci sayısına bir göz atalım. Bu sayımızda da şiir, hikâye, denemenin yanında inceleme, eleştiri ve tanıtım yazıları var. Tabi (kara)mizah yazılarını da unutmayalım. Bakalım kimler var bu sayıda: Ahmet Demir (şiir), Ahmet İlyas (şiir, hikâye), Deniz Depe (hikâye, inceleme), Emine Tuğcu (inceleme), Emrah Tunç (hikâye, deneme, inceleme), Faruk Saim Akhan (şiir), Hicret Adnan (şiir), İnanç Baral (eleştiri), Melike Demir (tanıtım), Nihan Yücel (mizah), Onur Aydın (hikâye, inceleme), Özlem Bay (inceleme), Seda Koca (deneme), Sezaver Çapçı (inceleme), Şeyma Toruntay (hikâye, inceleme), Ünsal Genç (hikâye), Zehra Gülrû Onat (tanıtım) ve ben (şiir, mizah, tanıtım).


***


Bu arada bizim Tûtî, kış sayısı için evine kapandı. Tüm zamanını kütüphesinde geçiriyor. Gündüzleri kitap başında geceleri daktilo…


***


Nasipse üçüncü sayımızda -kış sayısında- buluşmak ümidiyle. Edebiyatla kalın.


Mehmet Selim Özban



İçindekiler:


Mehmet Selim Özban - Vakit Yine Tuti'nin

Şiir

Ahmet İlyas - Yarış
Ahmet Demir - Karanfil
Mehmet Selim Özban - Ölümüm
Faruk Saim Akhan – Ur

Hikaye

Emrah Tunç – Simetri

Ünsal Genç - Düzeltme

Ahmet İlyas - Ekmek Kavgası

Onur Aydın - Bir Paket Marlbora
Şeyma Toruntay - Şathiye
Deniz Depe - Üç Silahşörler ve Karanlık

Deneme
Emrah Tunç - Sünbüli Günler

Seda Koca - Ve Aşk İmiş Her Ne Var Alemde!

İnceleme

Emine Tuğcu - Mai ve Siyah Bir Birey: Ahmet Cemil
Onur Aydın - Tutunmak Biraz da Olsa, Tutunamayanlar'a

Şeyma Toruntay - Sadık Hidayet'in Kör Baykuş'u Üzerine 1

Deniz Depe - Maria Puder'in İzinde 1
Emrah Tunç - Tanpınar Yazı Dizisi 2: Hayat Karşısında Bir Duruş Şekli: Düşünceler

Özlem Bay - Göstergebilimsel Bir Çözümleme Denemesi: Tevfik Fikret, "İnanmak İhtiyacı"

Sezaver Çapçı - Jean Paul Sartre, Edebiyat Nedir?

Eleştiri

İnanç Baral - Değişen Dünyada Soyyapıt 1

Tanıtım

Melike Demir - Ian McEwan-Siyah Köpekler

Zehra Gülrû Onat - Kötü Bir Yılın Güncesi

Mehmet Selim Özban - Müsvedde

Mizah
Nihan Yücel - Yapılası Zırva

Mehmet Selim Özban - Ankaralı Vatandaşın Gözlüğünden

Nihan Yücel - Başlık Hazırdı: Duvar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder